Önéletrajz

Sztányi_Tibor_portré_5.jpg

 

A családom

Vas megye, Kőszeg szülöttje vagyok. 1960. június 2-án születtem.

1984 óta élek Kaposfőn, itt alapítottam családot, itt építkeztem, eresztettem gyökereket.

A szüleim feltétlen tisztességre és a mindennapi munka megbecsülésére tanítottak. Ma már sajnos csak Édesanyám van közöttünk.

Feleségem, Zsuzsanna kiváló társ, feleség, édesanya. 1983 óta élünk boldog házasságban.

Ő az, aki egyben tartja a családot, a gyermekeinkre és rám is minden szempontból odafigyel. Két szép gyermekünk született, Szandra és Szabolcs. Mindketten Budapesti egyetemeken (BME, ELTE) végezték tanulmányaikat.

 

A tanulmányaim

 

A Bersek József Általános Iskola után a Hámán Kató Mezőgazdasági Szakközépiskola következett. A matematika, technika és a biológia szeretete határozta meg iskoláséveimet, és később, végzős középiskolásként az országos szakmai tanulmányi versenyen elért 9. hely döntötte el, hogy Gödöllői Agrártudományi Egyetemet választom az Állatorvosi Egyetem helyett. Csapó tanár úrnak nagy szerepe volt a pályaválasztásomban.

 

A GATE jó iskola volt, kiváló oktatókkal, jó társasággal, ahol okleveles agrármérnök lettem.

 

A munkám

 

1984 óta fizikai értelemben sokáig egyazon munkahelyen dolgoztam, igaz a cégek változtak, illetve változtattunk alakítottunk, átszerveztünk.

Életem kemény iskolája volt az első munkahelyem a Kossuth MgTSz, ahol növénytermesztéssel és a gépüzemeltetéssel foglalkoztam. Ott tanultam meg, hogy nem is olyan egyszerű embereket jól irányítani.

Nem attól lesz főnök valaki, hogy kinevezik, hanem attól, ha a munkatársak elfogadják és hallgatnak rá.

Végigjártam a gyakornoktól az ügyvezetőig a ranglétrát.

 

Társadalmi szerepvállalásom

 

1998-ban a helyhatósági választásokon indultam először települési képviselőnek. S képviselő lettem.

2004 októbere óta, indulásától szerkesztettem Kaposfő honlapját, fotóztam a település mindennapjait, emlékeit, történéseit.

2006-ban alpolgármesternek választott a testület, így ezen a poszton szolgáltam településünket, igaz csak fél évig. A 2007 évi időközi polgármester választáson a településünk többsége nekem adott felhatalmazást, s 2019 őszéig voltam Kaposfő Község polgármestere.

Ismerem a község múltját és jelenét, tisztában vagyok minden egyes településrész, minden egyes korosztály problémáival, gondjaival. Az eltelt időszakban minden döntésemnél a kaposfői polgárok érdekeit helyeztem előtérbe. Alapvető célom az volt, hogy Kaposfő dinamikusan fejlődő, élhető, szerethető falu legyen, ahol szívesen maradnak, és ahova örömmel visszaköltöznek a lakók.

Büszke vagyok arra, hogy polgármesterként az értékek megőrzéséhez, létrehozásához magam is hozzájárulhattam. Minden igyekezetemmel azon munkálkodtam, hogy az évtizedes stagnálás után, községünk fejlődési pályára álljon.

Szerepet vállaltam a településünket is magába foglaló és területileg vagy szakmailag azon túl mutató folyamatok végzésében, generálásában. Így aktív részese voltam a Vikdékfejlesztési stratégia megalkotásának és végrehajtásának. Településünkről több, a téma iránt érdeklődő vállalkozással, civilszervezettel is együttműködve projekteket dolgoztunk ki. Van már közülük pályázattá érlelt és megvalósult projekt is.

Közreműködtem a kistérség fejlesztési koncepciójának és programjának kidolgozásában, a fejlesztőmunka szervezésében. Képviseltem településünk érdekeit a Leghátrányosabb Helyezetű Kistérségek Komplex felzárkóztató programjának térségünket is érintő megvalósításában.

Polgármestertársaim bizalmából, több a kistérség átfogó problémájára kidolgozandó program életre hívásában vállaltam stratégiai szerepet. Ilyen többek között, a kistérségi egészségfejlesztő-életmód program, a szociálisan hátrányos helyzetűek felzárkóztatása mintaprojekt. (Mindkettő befogadott, döntés előtt álló pályázat ma már)

A Kadarkúti-Nagybajomi Többcélú Kistérségi Társulás Oktatási Bizottságának elnöke voltam 2010 októberéig.

A választásokat követően, november 2-ától a Társulási Tanács egyik alelnöke voltam.

2011. februárjától a Kadarkúti-Nagybajomi Kistérséget képviseltem küldöttként a TÖOSZ-ban.

A közmunkaprogramok szervezésében, lebonyolításában jelentős eredményeket értünk el.

Országos, regionális tanácskozásokon, bemutatásokon képviseltem előadóként is a települést.

 

Jövőkép

 

Az elmúlt időszakban a környezetünk védelmének fontosságát felismerve, folyamatosan továbbképeztem magam, klímavédelem területén alap képzettséget szereztem.

Folyamatosan helyeztem előtérbe mind közéleti, mind magánéletemben a felelősen gondolkozást, a tenni akarást gyermekeink jövője érdekében.

A következő időszakban azok közé szeretnék tartozni, akik személyes példamutatásukkal mintát nyújtanak a környezetünkben élő, a környezetet óvó polgártársainknak.

 

Meg kívánom osztani Önökkel ezen az úton haladva megszerzett tapasztalataimat.

Ugrás fel