Az Ön pihenése is legyen zavartalan

Zavartalan pihenése érdekében fogadja meg a rendőrség tanácsait!

Zavartalan pihenés

Itt a nyár, hamarosan indulnak a szabadságolások! A pihenni, nyaralni, kikapcsolódni vágyó tömegek elfoglalják a Balatoni strandokat Szentgyörgytől Siófokig. Sajnos a bűnözők is aktívabbak lesznek, megnőhet a strandi lopások, gépkocsilopások, gépkocsifeltörések, alkalmi lopások száma. Az elkövetők könyörtelenül kihasználják a szabadságukat töltő emberek esetleges könnyelműségét, figyelmetlenségét, szórakozottságát. A strandokon őrizetlenül hagyott táskák, csábítják a tolvajokat, nem tűnik fel senkinek, ha a földről valaki felemel egy hátizsákot, vagy „összepakolja” a törölközőn hagyott, vagy letakart műszaki cikkeket, pénztárcát. A parkolókban hagyott gépkocsikra is veszély leselkedik. A látható helyen hagyott értékesebb tárgyak (kamera, fényképezőgép, GPS, táskák stb.) a gépkocsifeltörők célpontjai. A szálláshelyen, apartmanban levő holmikra pedig a besurranó tolvajoknak és a betörőknek fáj a foga.

A probléma összetett, de az áldozattá válás elkerülése érdekében az első lépéseket nekünk kell megtenni.

 

Legjobb védekezés a megelőzés!!

 

Strandoláskor:

-       A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges használati tárgyakat, bankkártyát, iratokat hagyja otthon!

-       Csak szükséges mennyiségű készpénzt vigyen magával a strandra!

-       Mobiltelefonját, fényképezőgépét, kameráját, gépkocsijának kulcsait ne hagyja őrizetlenül, használja az értékmegőrzőket!

-       Gépkocsiját mindig zárja be, értékes tárgyakat, táskát soha ne hagyjon az utastérben, de még a csomagtartóban sem!

-       Nyaralója, apartmanja ablakait, ajtajait távozáskor mindig zárja be, használja a rendelkezésre álló riasztót is!

 

Zsebtolvajok ellen:

Táska, pénztárca, bankkártya, mobiltelefon – a zsebesek, zsebtolvajok kedvenc célpontjai. Lételemük a tömeg, forgalmas helyeken - bevásárlóközpontokban, piacon, vásártereken, nagy tömegeket vonzó rendezvényeken, szórakozóhelyeken – választják ki áldozataikat.

 

-       Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!

-       Bankkártyája mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

-       Vásárláskor se hagyja felügyelet nélkül táskáját, pénztárcáját és a már kifizetett árut, a gépkocsiba történő bepakolás során is ügyeljen értékeire!

-       Szórakozóhelyre csak szükséges mennyiségű készpénzt vigyen magával, táskáját, telefonját ne hagyja őrizetlenül

-       Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt lát maga mellett, ellenőrizze értékeinek meglétét!

-       Ha tetten éri a tolvajt hangosan kérjen segítséget, értesítse a rendőrséget!

 

A betörések, gépkocsifeltörések, besurranásos lopások elkerülése érdekében:

-        A nyílászárókon alkalmazzon megfelelő minőségű mechanikai berendezéseket! Zárak,  redőnyök, betörésvédelmi fóliák, rácsok felszerelésével jó eséllyel megakadályozható a behatolás!

-        Tartsa rendben ingatlanját, a sűrű bokrokat és az épülethez közeli fákat ritkítsa meg, vágja vissza, hogy a betörőnek, besurranó tolvajnak ne nyújtson fedezéket, és ne alkalmazhassa mászó eszköznek. Létráját is tartsa zárható helyen!

-        Értékesebb és könnyen mozgatható műszaki és egyéb használati tárgyait ne hagyja őrizetlenül, készítsen értékleltárt, jegyezze fel azonosítóikat, ill. fotózza le! Az egyedi azonosítóval nem rendelkező berendezéseket, tárgyakat jelölje meg (pl: UV filc, bármilyen más nehezen eltávolítható jel- vagy jelsor)!

-        A besurranások megelőzése érdekében akkor is zárja be a kertkaput, bejárati ajtót, ha otthon tartózkodik és lehetőség szerint éjszakára se hagyja nyitva a földszinti nyílászárókat!

-        Udvaron vagy közterülten parkoló autóját is zárja, ne tartson benne értékeket, iratokat látható helyen!

-        Biztonságosabbá teheti ingatlanját, ha a mechanikai védelem kialakításán túl elektronikai védelmi eszközöket is alkalmaz. Szereltessen fel riasztóberendezést! Tovább fokozhatja a biztonságot, amennyiben diszpécser-, ill. „vonulószolgálattal” rendelkező vagyonvédelmi cégre bízza értékei védelmét.

-        A kockázat minimálisra történő csökkentése érdekében kössön biztosítást!

 

 

 

 

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

 

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail:bunmeg@somogy.police.hu

 

 

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel