Vakáció

Fogadjuk meg a Bűnmegelőzési Osztály tanácsait

ELBÍR

A nyári szünidő gondtalan és biztonságos eltöltéséhez, a gyermekek biztonsága érdekében kérjük, fogadja meg tanácsainkat!

  • Ne hagyják egyedül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán! Ha a gyermek egyedül marad otthon, tudatosítsák benne, hogy az idegeneknek soha ne nyisson ajtót és a lakásba ne engedje be őket! Ismerje a segélyhívó telefonszámokat (107, 112). Mondják el Neki, milyen esetben lehet és kell használni ezeket a számokat, illetve tanulják meg szüleik, ismerősök és akár a szomszéd telefonszámát is.
  • Az utcán ne legyen a gyerekeknél nagyobb mennyiségű pénz! Ékszereiket, mobiltelefonjaikat ne mutogassák, ne legyenek ezek feltűnő helyen, a telefont lehetőleg ne vegyék elő és soha ne adják át semmilyen kérésre idegeneknek!
  • A lakáskulcsot ne hordják feltűnően a nyakukban!
  • Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit tőlük! Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, ha veszélyben érzik magukat!
  • Ha a gyermekek, fiatalok valamilyen késői időpontban megtartott programon szeretnének részt venni, oda csak csoportosan vagy felnőtt kíséretében menjenek, illetve távozzanak! Kerüljék a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!  Mondják el nekik, hogy soha ne üljenek olyan gépkocsiba, melynek sofőrje alkoholt fogyasztott! Hívjanak taxit (mindig legyen a gyereknél annyi pénz, hogy azt ki tudja fizetni!), vagy hívják a szülőket!
  • Gondoskodjanak arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből megállapítható a gyermek kiléte és a szülők elérhetősége!
  • Mindig legyen információjuk a gyermek hollétéről és barátairól! Kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét. ha úgy látja, előtte hívja fel azt a szülőt, akinek a gyermekével közös programot szervezett a gyerek. Tanítsa meg gyermekének, hogy a bizalom nagyon fontos !
  • Strandon, napközis táborban, táborban, ügyeljenek arra, hogy a lakáskulcs, a pénztárca, a mobiltelefon soha ne maradjon szem előtt!  Beszélgessen arról, hogy a táborokban is vannak magatartási szabályok, melyeket be kell tartani!
  • Beszélgessenek a közlekedés veszélyeiről, kiemelten a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól!
  • Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait.

A rendőrség új kampánya során minden hónapban más-más témát érintő, a biztonságos internethasználatot elősegítő információs anyagot tesz közzé honlapján. A júniusi téma a grooming és a megfélemlítés:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/aktualis/egy-honap-egy-tema-a-biztonsagos-internethasznalatert

Amennyiben további kérdések fogalmazódtak meg Önökben, forduljanak bizalommal a területileg illetékes rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadóihoz, illetve a drogprevenciós összekötőkhöz:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/drogprevencios-osszekotok

 

 

 

 

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

Bűnmegelőzési Osztály

 

7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121

TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772

E-mail:bunmeg@somogy.police.hu

 

 

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel