ELBÍR hírlevél!

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

ELBÍR

Ma érkezett a hírleveél, melyben kértek a minél szélesebb megismertetésére, hát most megteszem. Ha csak egy valakinek segít elkerülni az elkerülhetőt, már megérte!

 

LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL

2012. szeptember

Nőként biztonságban…

 

A közelmúltban az egész országot sokkolta az a Pécsett történt bűncselekmény, melynek során a szórakozóhelyről, magányosan hazafelé tartó fiatal nőt az elkövető az utcán megtámadta, vele erőszakoskodott, végül megölte. A tettest a rendőrség rövid idő alatt beazonosította és elfogta, ám a kioltott élet helyrehozhatatlan veszteség. Az eset megdöbbentette nem csak a rokonokat és barátokat, hanem a hazai közvéleményt is. Felmerül a jogos kérdés mindenkiben: hogyan lehet megelőzni az ilyen tragédiát? Milyen módon óvhatjuk meg leányunkat, feleségünket, anyánkat a támadástól? A sértetté válás során a fiatalkorúak és az idős emberek mellett leginkább a nők tartoznak a veszélyeztetett csoportba Magyarországon. Elsősorban vagyon elleni cselekményeket követnek el sérelmükre, de számottevő a családon belüli erőszak, a zaklatás, vagy a szexuális indíttatású jogsértés is. A pécsihez hasonló eset, amikor utcán szexuális irányultsággal, erőszakos módon támadnak meg nőket melynek idegen az elkövetője, évente több esetben fordul elő, ezen támadások ritkán halálos kimenetelűek.

 

Hogyan kerülheti el egy nő a támadást?

Sok esetben megállapítható, hogy jelentős szerepe van a bűncselekmények megvalósulásában a sértett közreható magatartásának. Ajánlásunk!

! Soha nem induljon el egyedül szórakozóhelyről, baráti buliból!

! Mindig legyen valaki, aki hazakíséri, vagy induljon útnak taxival.

! Barátainak, hozzátartozóinak mindig mondja el, hová indult, várhatóan meddig lesz távol, hol és hogyan érhetik el.

! Lehetőség szerint ne hivalkodjon értékeivel, mert a látható érték (pl. ékszer) célponttá teheti, ugyanakkor a kihívó öltözet, vagy viselkedés is.

! Kerülje a gyanús, rossz hírű helyeket, sötét közterületet, aluljárókat, az agresszív magatartást tanúsító  vagy  ittas  személyt,  csoportot,  ha  szükséges  tegyen  inkább  kitérőt  ezek  elkerülése érdekében.

! Ne vágjon neki sötétedés után ismeretlen vagy gyér forgalmú útnak, válassza a biztonságos ismert útvonalat.

! Gyaloglás helyett válassza a tömegközlekedési járműveket, kevés utas esetén helyezkedjen el a járművezető közelében. Vonaton, metrón amennyiben mindenki kiszállt a kocsiból szálljon át egy másikba, ahol többen utaznak.

! Az otthona lépcsőházához, kapujához közelítve már előre vegye elő kulcsát, hogy ne kelljen ott megállva keresgetni azt, idegent ne engedjen be a lépcsőházba, és nem szálljon be vele liftbe.

! Ha  az ismeretlen  zaklató  a  bejáratig  kísérte,  akkor  akár  éjszaka  is  keressen  a  kaputelefonon keresztül olyan személyt, akit ismer, ha nincs idő, találomra hívjon fel valakit.

! Lakóházas övezetben, végső esetben bárkihez becsengethet és kérjen segítséget, menedéket.

! Ha azt észleli, hogy az úton követi valaki menjen be egy közeli, nyitva lévő üzletbe, vagy menjen oda, ahol más személyeket lát az utcán, és kérje segítségüket.

! Vigye   magával   mobiltelefonját,   feltöltött   állapotban,   és   előre   mentse   el   a   rendőrség segélyhívószámát, ily módon pillanatok alatt gyorshívást kezdeményezhet.

! Ne  beszéljen  hosszasan  az  úton  telefonján  és  ne  hallgasson  zenét,  mert  ez  leköti  figyelmét környezetéről.

! Ha követik, vagy erőszakosan lépnek fel, mindig legyen olyan személy, akit felhívhat, mondja el neki, hogy mi történik önnel, adjon leírást a személyről úgy, hogy ő is hallja azt.

! Szórakozás során lehetőleg ne fogyasszon túlzott mennyiségű alkoholt, legyen ura cselekvésének, amennyiben italát őrizetlenül hagyta, azt utólag ne fogyassza el.

! Ha ismeretlen személlyel szóba elegyedik, legyen óvatos, önmagáról, személyes dolgairól ne adjon olyan információt, amivel visszaélhet.

! Alkalmi ismerősével ne menjen kettesben elhagyatott helyre, ne szálljon egyedül járművébe.

! Lakásába ne engedjen be idegen, vagy alig ismert személyt, amennyiben bármilyen indokkal valaki be akar menni Önhöz, kérje meg igazolja kilétét és ne mondja azt, hogy egyedül van.

 

Mit tehet, ha megtámadták?

A szabályok szerint bárkinek joga van a törvényben előírtak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett jogtalan támadás elhárításához. A jogos védelem alapelv, mely akkor áll fenn, ha védekezésünk arányos a támadással.    Vagyis életünket veszélyeztető támadás esetén meg is ölhetjük a jogsértőt. Nem büntethető az, aki ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl az elhárítás szükséges mértékét.

! Az utcai támadás szinte mindig váratlanul éri a sértettet, pszichésen leblokkolhat, ezért fontos próbálja megőrizni a lélekjelenlétét! A támadó mindig előnyben van!

! Amennyiben módja és reális lehetősége van rá, meneküljön el! Próbáljon meg hangosan kiáltani, például azt, hogy „megtámadtak” /  „tűz van”.

! Ha a tettes célja értékeink megszerzése tegyünk eleget a követelésének, hiszen testi épségünk, életünk megőrzése előbbre való! A felesleges ellenállás agresszivitást gerjeszthet.

! Szexuális  irányultságú  támadás  esetén  nem  célravezető  a  könyörgés,  mert  serkentheti  a  férfi szexuális  izgalmát.  Eredményes  lehet  egy  hírtelen  erős  mozdulattal  a  támadó  lendületének fékezése.

! Rúgjon például az ágyékára a férfiak gyenge pontja a herét ért ütés. A kéz élével a torokra üthet, vagy bármilyen tárggyal – kulcscsomóval - a szemébe csaphat. Egy hajlakk is alkalmas lehet védekezésre, ha szemébe tudja fújni.

! Tartsanak  önvédelmi  eszközt  maguknál!    Hatásos  lehet  a  könnygáz  spray,  a  hangriasztó,  az engedéllyel tartott gáz, riasztó fegyver önvédelmi célú viselése.

 

Mit érdemes tennie?

! A cselekmény alkalmával próbálja meg megfigyelni támadóját, hogy tudjon személyleírást adni róla. Elsősorban arcát, termetét, ruházatát, beszédét, mozgását, az egyedi vonásokat. Továbbá az eszközt, amit használt (fegyver, kés, jármű) a távozása irányát.

! A  cselekmény helyszínén  lehetőség  szerint  ne  hajtson  végre  semmiféle  változást,  ne  nyúljon semmihez.

! Azonnal hívja a rendőrséget, és lehetőség szerint várja meg a helyszínen vagy annak közelében a kiérkező rendőrt.

! Tegyen feljelentést még akkor is ha nem rendelkezik érdemleges információval a tettesről!

! Amennyiben  szemtanúja  erőszakos  cselekménynek,  adja  meg  az  öntől  elvárható  segítséget másoknak, és haladéktalanul értesítse a hatóságokat. Nem kell birokra kelni, elég ha az ablakból kiabál hangosan, ez távozásra kényszerítheti a támadót.

 

VIGYÁZZUNK MAGUNKRA ÉS ISMERŐSEINKRE!

 

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

Telefon: (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

Email:  bbalap@hu.inter.net

 

 

 

 

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel