Luca napja!

Ma van Luca napja.

Luca széke

A Fehér angyal is ezen a napon száll le az emberek közé. December 13-a a naptárreform életbelépése előtt az esztendő legrövidebb napja , egyúttal a téli napforduló kezdőpontja volt.

Luca egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, utcanők és menyasszonyok védőszentje. Szent Luca vértanú nevenapja, akinek neve Világosságot jelent, hiszen ezen a napon a világosságra van a legnagyobb szüksége az embereknek.

Az úgynevezett asszonyi ünnepek közül Luca napja hazánkban a legjelentősebb. Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak tilos volt dolgozni.

Szintén ezen a napon kezdték el készíteni a Luca széket, aminek karácsonyra kellett elkészülni. Minden nap kellett rajta csinálni valamit. Maradt is fenn egy mondás, mely így szól: Lassan készül, mint a Luca széke.

A hiedelem szerint, aki rááll karácsonykor az éjféli misén, pontban éjfélkor a maga által készített székre, az megláthatja, hogy kik a boszorkányok.

Azoknak ugyanis ilyenkor szarvat lehetett látni a fején, más elképzelések szerint lángokat lövelltek.

Nem volt azonban veszélytelen az akció, ugyanis a boszorkányok is meglátták a lucaszéken ágaskodót, s a néphit szerint ilyenkor a nyomába eredtek. Ezért kellett a "boszorkány-figyelő akcióra" indulónak előre gondoskodni mákról. Amikor ugyanis a boszorkányok már majdnem beérték, akkor hátra kellett hajítani a mákot, s azt üldözői elkezdték szedegetni.

Amíg pedig a boszorkányok szedegettek, addig az illető hazaért. Gyorsan elégette a lucaszéket és az ajtó elé tette keresztbe a seprűt.

Többségünk ma már csak a mondást ismeri.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel