II, Ifjúsági ls Kulturális Fesztivál (Falunap 2010)

tegnap a falunapi programot az ünnepi köszöntővel nyitottam meg reggel 9 órakor a kaposfői Európa Parkban.

Ezt követően a már hagyománnyá vált falufutást a helyi iskola testnevelő tanára indította egy rövid bemelegítést követően. A futásra családok, gyerekek egyaránt neveztek, a beérkezők jutalma a Vidanet által felajánlott póló és egy frissítő ásványvíz volt.

Közben a főzőverseny nevezői már a tűzrakással és az alapanyagok előkészítésével foglalatoskodtak, mivel délig az ételeknek el kellett készülniük.

A futballpályán a kispályás labdarúgó bajnokságba nevezett csapatok is készen álltak a verseny kezdésére, melyet szintén az általános iskola testnevelő tanára vezetett.

A délelőtt főként a gyermekeknek kedvezett programkínálatával. A legnagyobb  érdeklődést kisebbek és nagyobbak körében is a légvárparadicsom aratta, ahol a nagy akadálypályás csúszdán, a mászófalon, a kicsiknek való ugrálóváron és a szumón próbálkozhattak a gyerekek.

9 órától indult a kisgyermekek játékos vetélkedője, melynek szervezői az óvónők voltak. Ügyességi, logikai feladatokat végezhettek egy erre berendezett akadálypályán az oda látogató apróságok, nem kevés jutalomért, hisz minden sikeresen elvégzett próbatételért ajándék járt.

10 órától a kézműves sátor hívta az ügyeskedni vágyókat, akik vászontáskát és kendőt batikolhattak, illetve üvegfestékkel készíthettek képeket. Kakas József kosárfonó művész egyszerű formák elkészítésében segítette a kosárfonással próbálkozókat, illetve a nap folyamán kosárfonó bemutatót tartott.

Ez a sátor adott helyet az arcfestésnek is, mely előtt az egész nap folyamán hosszú sor állt, illetve itt lehetett vásárolni Bogdán Klára gyönyörű fazekas termékei közül.

A nagyobb gyerekek kipróbálhatták az íjászatot és a lövészetet, az erre a célra kijelölt helyen.

11 órától Dékány Ágnes bábművész Kolontos Palkó című előadásával várta a mesét kedvelőket egy gyönyörű díszlettel kialakított bábelőadásra. Ágnest már ismerték a kaposfői óvódások, mivel az idei évben Ő mesélt a gyerekeknek csodás bábjaival.

A délben kezdődő Istentisztelet volt a kezdete valójában a felnőtteknek szóló programoknak. Az Ökumenikus Istentisztelet díszvendége, a Budapestről érkező Kővári Eszter opera énekesnő volt, akinek édesanyja Kaposfőn lakott. A  csodálatos Ave Maria darabokat zongorán egy nagyon tehetséges helybeli fiú kísérte. Így valóban ünnepi volt az Istentisztelet.

Ebédidőben kellemes élőzene mellett az iskola konyháján készített menüből bárki fogyaszthatott kedvezményes áron.

Ez időben volt a főzőverseny résztvevői által elkészített ételek zsűrizése. A  háromtagú bizottság esztétikusan megterített asztalnál kóstolta és bírálta a gusztusosan felkínált ételeket, melyet a Német Kisebbségi Önkormányzat egyik képviselője bonyolított le.

13.30-tól a helyi Nyugdíjas klub által meghívott vendégek, a Szennai és a Kaposmérői Nyugdíjas Klubok énekes, verses, táncos műsorát láthattuk.

14 órától a kaposfőiek számára nem ismeretlen kaposvári Do-Re-Mi Katolikus Fúvószenekar általános-és középiskolás tanulóinak színvonalas és vidám hangulatú zenés produkciója volt hallható, akiknek tagjai közt az egyik klarinétos tag helyi lakos.

Ugyancsak 14 órától a kézműves sátor egészségügyi szolgáltatások helyszínévé alakult, ahol a helybeli gyógymasszőr ingyenes hát- és talpmasszázs kezelést nyújtott a felfrissülni vágyóknak, természetesen nagy sikert aratva a közép-és idősebb korosztály körében.

Az ÁNTSZ ugyanitt különféle méréseket végzett, mint vérnyomásmérés, testzsír, testtömegindex mérés, allergiáról tartott tájékoztatót, illetve demonstrálta vizuálisan és manuálisan az ép szövet és a rákos szövet közti különbséget. Szintén nagy tömegeket vonzott ez a lehetőség.

Az arcfestés mellett hennafestésre sorakozhattak akik testfestést szerettek volna magukra. Már a délelőtt folyamán sorszámot kérhettek akik sorra szerettek volna kerülni a délutáni hennafestésen, melyet szintén egy helybeli tehetséges fiatal végzett. A fiatalok körében nagy sikert aratott ez a lehetőség.

14 órától, egy másik helyszínen kezdődött a termékkóstoló, ahol a helyi pékség egészséges pékáruit, helyi almatermelő család 100%-os almalevét, és egy környékbeli kecskesajt készítő krémsajtjából lehetett kóstolgatni. Ez a program az egészséges, adalékanyagmentes ételeket próbálta népszerűsíteni.

A kora délutáni órákban érkezett egy tűzoltóautó is, melyet a gyerekek megtekinthettek kívülről, belülről. A tűzoltókat pedig faggathatták kérdéseikkel.

Itt említenénk meg az egész nap megtekinthető kiállítást, egy erre a célra berendezett sátorban, ahol helyi lakosok kézműves munkáit / selyemfestmények, asztalos munkák, keresztszemes hímzések, gobelin munkák, a kaposfői Foltvarró Klub munkái, egy idős néni pörköltcukor tortái, sváb fotókiállítás / lehetett megtekinteni. Szívesen időztek az alkotások, főként a fotók előtt az ide látogatók, emlékeket felidézve beszélgettek az idősebbek, mikor meglátták saját magukat, ismerőseiket, rokonaikat a képeken.

A színpadi programokat tovább tekintve 14.30-tól kezdődött a kaposfői általános iskolások minőségi, szórakoztató műsora, melyben több osztály különféle műfajú táncos, zenés, énekes produkcióját élvezhettük.

15 órától az Európa Park szomszédságában lévő lovardában nézhettük a Kaposfői Lovassport és Kulturális Egyesület díjnyertes lovas programját. A faluban működő Tolnai lovarda egész évben várja a lovagolni vágyókat.

A délutáni pihenés után a kisgyermekeknek Rosta Géza gitáros, zenés előadása egy felfrissülés volt. Az előadóművészt az óvodából már szintén ismerték a gyerekek. Interaktív módon bevonta a piciket a zenélésbe, vidám, jó hangulatot biztosítva.

A kaposfői Cigány Kisebbségi Önkormányzat hívta a következő fellépőnket, a Vári Hagyományőrző Egyesület tánccsoportját, akik a roma zene és tánc világába adtak betekintést, példa értékű mozgáskultúrájukkal.

A régi hagyományok közül a kukoricafosztást elevenítette fel a somogyudvarhelyi Kukoris Hagyományőrző Kör, színdarabjukkal. Az idősebbek nemcsak élvezték az előadás hangulatát, hanem pontosan értették miről is szól egy kukoricafosztás, mivel falunkban is végezték annak idején ezt a munkát, minden nap más házánál összejőve.

A Füredi Rockszínkör operettslágerek blokkja méltó befejezése volt a közép- és idősebb korosztálynak szánt programoknak. Elhangoztak a nagy klasszikus dalok, melyek megmelengették az emberek szívét.

A tombolasorsolás és a versenyek eredményhirdetése után következett az AD Stúdió-August Bario koncert, mely a fiatalokat hozta lázba.

A Pedrofon zenekar egyórás élőzenei koncertje szintén jó hangulatot biztosított. A  kaposfői II. Ifjúsági és Kulturális Fesztivált a helyi hangosító által tartott, hajnali 2 óráig tartó retro disco zárta.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel