Nemzeti Ünnepünkön

Október 23-a kapcsán mindig a gyermekkori emlékeim elevenednek meg, melyek nem az akkori aktuális politikai megítélés emlékképei, amelyek akkor ellenforadalomként vésődtek be a tudatomba, hanem azon kevés családi emlékek melyek édesapámtól származnak.

gyertyák

Édesapám 1956 október-, novemberében munkája révén ezen nevezetes időszakot Budapesten töltötte. S ami bennem mai napig emlékként megmarad az, amit Ő ezen időszakról mesélt.

Azon nagyon ritka alkalmak, amikor megnyílt felénk gyermekei felé és mesélt, mindig azzal kezdődtek, hogy erről nem beszélhetünk senkinek.

Ezekből a beszélgetésekből a mai napig az maradt meg bennem, hogy félt, szinte rettegett az utcán közlekedni, a szerinti indokolatlan felkoncolások, lincselések láttám, illetve az orosz tankok bevonulásakor.

S másik ami belémvésődött, az az amikor egy melléképület padlására feljutva az 56-os eseményeket bemutató könyv fotóit néztük, s a tulajdonos elvette tőlünk, hogy erről senkinek sem beszélhetünk egy szót sem.

Miért írtam ezt most le, azért, mert a neten böngészve véletlenül Jeki Gabriella írásába futottam, s törtek fel bennem újra a leírt emlékek:

a-nemzetközi-helyzet-játszott-közre-az-októberi-forradalom-kitörésében

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom