Ami a 2014-2019 történéseiből kimaradt

Jöjjenek a részletek:

A Területi Operatív Programok keretében 2017 októberében tervezőkkel, illetve indikatív árajánlatok bekérésével felmérésre kerültek a várható tényleges kivitelezési költségek.

Már ekkor látható volt, hogy az emelkedő munkabérek, s az építő és alapanyag piacra rázúdított nyertes pályázatok tömege egy 30-50%-os áremelkedést generált.

A piacon megjelenő szinte kielégíthetetlen kivitelezési igény azt eredményezte, hogy a korábban még normagyüjteményekben szereplő áraknál alacsonyabb kivitelezési árakon lehetett szerződéseket kötni, mára már csak e feletti díjakkal lehet számolni. S mint minden piacgazdaságban most esetünkben is a kereslet alakítja az árakat.

A kivitelezők válogathatnak az ajálatokban, csemegézhetnek belőlük, illetve olyan árakat ajánlanak, melyeket éltalában forráshiány miatt nem lehet elfogadni, vagy a kivitelezési kényszerből adódó pótlólagos forrás előteremtése révén valósulnak meg.

2017-ben már jeleztük, hogy a TOP-os pályázataink kivitelezése során pótlólagos források bevonására van szükség.

A pótlólagos források elérésének a törvényes módja a következő:

  • saját bevételből történő kiegészítés
  • a támogató hatósághoz benyújtott kérelem

A támogató hatósághoz benyújtott kérelmet alá kell támasztani, mégpedig lefolytatott közbeszerzés adatai alapján.

Az így beérkezett kérelmek megfelelő szakértői fórumokon mennek keresztül, melyek a jogosságot elbírálják.

Egy ilyen folyamaton van eredményesen túl a KEHOP pályázat keretén belül megvalósuló ivóvízminőség javító programunk, ahol a szakértők elfogadásra javasolták a ráemelési kérelmet, s amely alapján a ráemelési javaslat elfogaásra került. Továbbá az eredeti pályázatban szereplő 5% önerőt sem kell az Önkormányzatnak biztosítania, mivel Állami forrással kiváltásra került.

Jelenleg a TOP-os pályázatok közbeszerzési előkészítése, közbeszerzésének lefolytatása zajlik.

S közben a kerékpárút építése és az ivóvízminőség javítása pályázatok összehangolás folyt, amely során Kaposmérővel, Vízügyi Hatósággal, Tervezőkkel, projektmenedzserrel, Irányító Hatósággal, Pézügyminisztériummal több fordulós egyeztetések történtek.

 

a KEHOP Ivóvízminőség javító program keretében a következő tájékoztatást tudom nyújtani:


A „Vállalkozási szerződés a KEHOP–2.1.3–15–2017–00053 azonosítószámú, „Kaposfő település ivóvízminőség-javító program” elnevezésű projekt megvalósításához szükséges tervezési és kivitelezési feladatok ellátására a FIDIC Sárga Könyv feltételei szerint” tárgyú vállalkozási szerződés 2019.01.15. napján került aláírásra.

A projektre vonatkozóan az NFP Nonprofit Kft. összköltség-növelési kérelmet adott be az Irányító Hatóságnak 2018. november 12-én. Az összköltség növelési kérelmet a Kormány jóváhagyta, így a pénzügyi fedezetet biztosító Támogatási Szerződés módosítása hamarosan megkötésre kerül az Irányító Hatósággal.

A Megvalósíthatósági Tanulmány jelenleg átdolgozás alatt van a tervező által. Várhatóan 2019. október első hetében beküldésre kerül a Megvalósíthatósági Tanulmány. 

A kivitelezés időtartama: a kivitelezési vállalkozási szerződés hatályba lépésétől számított 426 nap. A kivitelezés időtartama magába foglalja a tervezést, engedélyeztetést, a megvalósítást, valamint a próbaüzem időszakát egyaránt.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom

Ugrás fel