Menjünk el a szűrésekre!

Minél előbb, minél koraibb stádiumban észleljük, hogy baj van annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra!

emlő röntgen

Tisztelt Kaposfői Polgárok!

Éljünk a lehetőséggel, Önkormányzatunk és személy szerint én is nagyon fontosnak tartom a megelőzést, az időben történő felismerést. Csak így tudjuk a lehető leghatékonyabban elérni a teljes gyógyulást.

A szűrővizsgálatokra történő eljutáshoz a tavalyi évhez hasonlóan térítésmentesen biztosítjuk buszunkat.

Együttmőködve az egészségügyi szolgáltatókkal mgeszervezzük a szőrűvizsgálatokra történő eljutást.

Kérem éljenek minél nagyobb számban a lehetőséggel!

 

Sztányi Tibor

Polgármester úr

Kaposfő

Tisztelt Polgármester Úr!

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon, és ennek oka jórészt abban keresendő, hogy többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget. Holott a korai felismerés és kezelés az eredményes kezelés legfőbb záloga.

Az emlődaganatok szűréséről nem lehet elég sokat beszélni, hiszen ez a fajta betegség akár három évet is képes a tünetmentesség fázisában tölteni. Ez az úgynevezett preklinikai szakasz, amely a betegség kezdetétől a tünetek megjelenéséig terjed.

Azonban már ebben a szakaszban kimutatható a daganat szűrővizsgálatokkal, hiszen fény derülhet például egy rejtett vérzésre, vagy jellegzetes röntgenárnyékra.

A legtöbben sajnos csak a klinikai szakaszban fordulnak orvoshoz, amikor már tünetek és panaszok is jelentkeznek, és csökken az esély az áttétek kiküszöbölésére.

Az emlők lágyrészének röntgenvizsgálata (mammográfia) - kiegészítve az emlők fizikális vizsgálatával - képes kimutatni akár 5 mm átmérőjű korai rákot is.

Magyarországon és az Európai Unióban az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) ajánlásait fogadják el mértékadónak, mely szerint a mammográfia 45-65 év között, kétévenként indokolt.

2001 őszén indul el Magyarországon az a rákszűrő program, melynek keretében a 45 és 60 év közötti nők névre szóló értesítést kapnak a rákszűrés esedékességéről.

A településén élő fent említett korosztályú nők már megkapták vagy a közeljövőben kapják meg értesítőjüket arról, hogy 2013. szeptemberében A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban mammográfiás szűrésen vehetnek részt.

Mivel a két évvel ezelőtti szűrésen alacsony 22.2 %-os volt Kaposfőről a megjelenési arány, kérem Tisztelt Polgármester Urat, hogy hatáskörében segítse a minél nagyobb arányú megjelenés elérését.

Tisztelettel:

Dr Bálint György

járási tisztifőorvos


Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom