Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Több ezer családon segít az Élelmiszerlavina

 

Negyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást. A program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők helyben zöldségeket termelnek, az előállított élelmiszert pedig odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek.

 

Budapest, 2013. április 3.

 

Számos jótékonysági programmal ellentétben az Élelmiszerlavina az egyszeri támogatáson túl jóval többről szól: a támogatottak szakmai felügyelettel termelnek többek között uborkát, burgonyát, paradicsomot, paprikát, káposztát, hagymát, így a földeken dolgozók megtanulják, hogyan termeljenek zöldségeket a saját kertjükben, s ezáltal visszavezetik őket a munka világába.

 

-       Így adunk „hal helyett hálót”, amely tulajdonképpen a program mottója is - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. - A helyben megtermelt egészséges élelmiszert pedig rászoruló családok, lakosok vagy szociális intézmények lakói kapják majd.

 

Hazánk meghatározó növényvédelmi és vetőmag előállító vállalata, a Syngenta Kft. számára örömteli, hogy évről-évre több a boldogulásáért tenni akaró közösség, a beérkezett pályázatok közül idén összesen 27 önkormányzat és civil szervezet kap támogatást az Élelmiszerlavina keretében, hangsúlyozta Czigány Tibor, a cég ügyvezető igazgatója.

 

A pályázatok nagy része széles körű helyi összefogásra épül: az önkormányzatok mellett több helyen részt vesznek a munkában a helyi polgárőr egyesületek, családsegítő szolgálatok, általános iskolák, civil szervezetek is. A mezőgazdasági szakmai felügyeletet a helyi falugazdák, agronómusok és mezőgazdasági vállalkozók biztosítják, de szükség esetén természetesen a Syngenta szakemberei is rendelkezésre állnak.

 

A támogatott pályázatok zöme a hátrányos helyzetű országrészekből kerül ki, ahol a nagycsaládos, szociálisan rászorulók, létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok számára hatalmas segítséget jelent az itt megtermelt élelmiszer. Érdekesség, hogy az Élelmiszerlavina történetében először a nyertesek között található fővárosi Nem Adom fel Alapítvány a borsod megyei Martonyi településen található földterülete mellett egy budapesti, XI. kerületi helyszínnel kapcsolódik be a programba.

 

Az Élelmiszerlavina program résztvevői idén összesen 31,5 hektár földterületre elegendő Syngenta vetőmaggal és növényvédő szerrel kezdhetik el a mezőgazdasági munkákat. A támogatottak a vetőmagot már megkapták, amint az időjárás is engedi, elkezdik a vetést.

 

Az Élelmiszerlavina program résztvevő települések, szervezetek listája:

 

Megye

Kedvezményezett

Baranya

Egyházasharaszti Önkormányzat

Baranya

Siklósnagyfalu Települési Önkormányzat

Baranya

Somogyhatvan Községi Önkormányzat

Békés

Csanádapáca Község Önkormányzata

Békés

Mezőberény Város Önkormányzata

Békés

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata

Békés

Zsadány Községi Önkormányzat

Borsod-Abaúj-Zemplén

Rudabánya Város Önkormányzata

Borsod-Abaúj-Zemplén

Községi Önkormányzat Teresztenye

Hajdú-Bihar

Igazgyöngy Alapítvány (Berettyóújfalu)

Komárom-Esztergom

„Názáret” Szociális Szolgáltató (Tatabánya, Komárom)

Nógrád

Karancslapujtő község Önkormányzata

Pest

Nem Adom Fel Alapítvány (Budapest)

Pest

Kosd Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal

Pest

Speciális Otthon Abony

Pest

Support Humán Segítő és Szolgáltató Alapítvány

Pest

Zsámbok Község Önkormányzata

Somogy

Kaposfő Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Biri Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Bököny Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Szakoly Község Önkormányzata

Szabolcs-Szatmár-Bereg

Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat

Tolna

Galló József Társult Általános Iskola és Óvoda

Tolna

Kölesd Községi Önkormányzat

Zala

Foglalkoztató Zala-KAR Nonprofit Közhasznú Kft

Zala

Tudat Mezsgyéjén Alapítvány (Magyarszerdahely, Zala)

Zala

Csörnyeföld Község Önkormányzata

Syngenta

A Syngentáról


A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom