V. Cellulóz-farming konferencia!

Az évelő lágyszárú energianövények a vidékfejlesztés szolgálatában

megnyitó

Ma 2012. október 18.-án került megrendezésre az   V. Cellulóz Farming Konferencia

a településünk, és az Ereky Károly Biotechnológiai Alapítvány szervezésében, amelyen neves szakemberek mutatták be azt, hogy az évelő lágyszárú energianövények hogyan segíthetik az Önkormányzatokat az energiafüggőség csökkentésében, és a munkahelyteremtésben.

A konferencián bemutatásra került Somogy Megye területfejlesztési terve, munkaerőpiaci helyzete és a közfoglalkoztatás, a Nemzeti Energiastratégia, a Nemzeti Vidékstratégia, a START Közmunkaprogramok, és az évelő lágyszárú energianövények legújabb kutatás-fejlesztési eredményei, valamint az Önkormányzatok termesztési tapasztalatai. Az előadók bemutatták az USA Dél-Karolinai Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Ereky Alapítvány és a MOP Biotech Kft közreműködésével kidolgozott új biotechnológiai eljárásokat, amelyeket egy perspektivikus évelő lágy-szárú energianövény, az arundó (olasz nád) szaporítóanyagának, termesztéstechnológiájának és hasznosításának kutatás-fejlesztése alapozott meg.

A Tiszasasi Önkormányzat már 3 éve termeszt nagy hozamú (30 at/ha/év) arundót, marginális területen, közmunkásokkal, és amelyet intézményei kazánjaiban éget el, töredékére csökkentve ezzel fűtésköltségeit.  A kedvező tapasztalatok alapján hozta létre az Ereky Károly Biotechnológiai Alapítvány, a településeket támogató Önkormányzati Zöld Energia Programot - (ÖKO-ZEP), melyhez 2012-ben már több somogyi település is csatlakozott. A Kaposfő – Kisasszond - Bárdudvarnok települések a START Közmunkaprogram keretében megkezdték az arundó palán-tázását, telepítését, termesztését és a biomassza hasznosítását.

Az Önkormányzatok érdeke, hogy marginális területeiken, ismert szántóföldi technológiákkal, jó minőségű, olcsó fűtőanyagot tudjanak termeszteni, töredékére csökkentve intézményei fűtésének költségeit, és ezzel tartós munkahelyeket hozzanak létre. Így az eltüzelhető mezőgazdasági melléktermékek (szalma, kukoricaszár, napraforgószár, szőlővenyige, árokpartok, bozótos területek, ruderáliák nyesedéke) mellett, a termesztett energianövénnyel folyamatosan biztosítható, a fával egyenértékű fűtőanyag, és a felesleg értékesíthető a biomassza erőművek, a pelletálók, a brikettálók, és a biomassza kereskedők számára.

1 ha arundó évente kb. 2 millió Ft gázköltséget tud kiváltani.

Az V. Cellulóz Farming Konferencia elsősorban az Önkormányzatok, és az energianövények iránt érdeklődő intézmények és vállalkozások számára volt érdekes, és a tapasztalatok átadása javasolható az ország más területein, hasonló helyzetben lévő Önkormányzatok számára is.

 

Kaposfő Község Önkormányzata                             sztanyi@kaposfo.hu

Ereky Károly Biotechnológiai Alapítvány                kertamas@t-email.hu

 

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom